• Прославили смо дан мира

  • Наша лијепа школа

  • Наши таленти

  • Прослава школске славе

  • Наша лијепа школа

ОШ "Ристо Пророковић"

Невесиње, Обрена Ивковића бб, Република Српска

Пријава корисника

Само за регистроване кориснике

Сада на сајту

Ко је на мрежи: 12 гостију и нема пријављених чланова

ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКА СЛУЖБА

(за родитеље и ученике)

Драги ученици и родитељи,

Усљед ове новонастале ситуације у којој смо се сви нашли треба да покушамо ово превазићи на најбољи начин, а то је да на ову ситуацију покушамо  гледати на  позитиван начин и користити њене предности.

Оно што је најбитније јесте да се придржаватe мјера које су донесене, што већ и радите врло одговорно.

Овај нови начин рада и учења свима је донио много нових обавеза које треба ускладити са свим обавезама које већ имате .

С обзиром на све то врло је битно да направите план рада учења и слободних активности , а предпостављам да су многи већ то урадили усмено, али можете ставити себи на папир да се не би оптерећивали додатно да памтите све што вам је свакодневна обавеза.

У том плану рада обавезно оставите простор за слободне активности и покуашајте да у том периоду радите оно што највише волите, а да је то у складу са оним што смијете радити у овој ситуацији. То могу бити разне друштвене игре са члановима породице, учешће и помоћ родитељима у кућним пословима, комуникација преко телефона са друговима и другарицама, гледање хумористичних филмова итд. . Ако имате брата или сестру, можете организовати и неку игру са њима у оквиру куће или дворишта, или отићи на село у природу гдје се не креће много људи. Битно је да то буде активност која ће допринијети вашем опуштању и одмору од свакодневних редовних обавеза које имате како бисте били спремнији да учите и радите. Покушајте што мање користити мобилни телефон у сврху играња игрица и гледања оптерећујућих садржаја који умарају мозак и доводе до проблема у концентрацији и учењу.

Родитељи ученика нижих разреда, такође можете направити свој план рада, с обзиром да већина вас има радне обавезе и редовне послове у кући и ускладите те обавезе. Некада дјеца нису довољно мотивисана за рад, нарочито без надзора родитеља, па се и ту створе разни проблемчићи у савладавању свих задатака и обавеза које морају одрадити. Покушајте да их мотивишете и слободно вријеме се посветите њима кроз разне игре и активности. Вјерујте, уз мало вашег труда, избјегавањем свакодневних критика, а укључивањем похвала за дјецу, позитивни резултати ће се брзо видјети.

У односу на све наведено,  уважавајући вас и поштујући то да сте већину ових начина рада већ примјенили, молим вас да имате на уму да се увијек можете обратити без устручавања свим учитељима ,наставницима, стручној служби и управи школе за било какву недоумицу или проблем који имате , а у циљу превазилажења ове ситуације и остваривања исхода учења.

За проблеме у савладавању тешкоћа у говору и језику можете се обратити деф.логопед Тањи Мањак –бр.тел. 066/788-959 ,  питања за наставу и слична питања можете се обратити педагогу Добрили Шешлија - бр.тел. 066/682-386, а за било какав проблеме и недоумицу у савладавању градива, у организацији рада или проблем психолошке природе у односу на наведено,  можете ми се обратитити на бр.тел. 065/821-138 –психолог Данијела Братић.

Будите нам здрави и весели!

                                                                                                  Школски психолог

                                                                                                  Данијела Братић