• Прославили смо дан мира

  • Наша лијепа школа

  • Наши таленти

  • Прослава школске славе

  • Наша лијепа школа

ОШ "Ристо Пророковић"

Невесиње, Обрена Ивковића бб, Република Српска

Пријава корисника

Само за регистроване кориснике

Сада на сајту

Ко је на мрежи: 320 гостију и нема пријављених чланова

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ УЧЕНИКА 5. РАЗРЕДА

001

Излет је плански организована једнодневна активност ученика, на простору изван школе ради рекреације или реализације дијела наставних садржаја у природном окружењу, а планираног годишњим програмом школе.

Годишњим програмом рада школе планиран је једнодневни излет  петих разреда као вид наставних и ваннаставних активности.

Планирању једнодневних излета ученика, као и протеклих година, приступа се максимално озвбиљно, темељито и професионално.

Одређивању тачне локације планираног излета претходио је родитељски састанак свих одјељења петих разреда.

Родитељи су прихватили планирану маршруту Невесиње-Острог-Невесиње.

Васпитно-образовни циљеви и задаци планираних једнодневних излета усклађени су са НПП за основну школу, а наставно градиво је прилагођено конкретним природним и географско- историјским условима, срединама, у којима се излети организују.

Циљеви су:

- да бораве на свјежем ваздуху;

- да стварају здраве, другарске и сарадничке односе међу собом;

- да стварају здраве, другарске и сарадничке односе са наставницима;

- да се развија свестраност и индивидуалност;

- да се врши повезивање школе и природне средине, уз ученички непосредни контакт са природом;

- Да се активностима примјереним за узраст оснажи психофизичка енергија сваког ученика;

- Да се омогући ученицима да се са излета врате ,, здраво уморни,, раздрагани и весели;

- Да се унаприједи хуманизација односа, развија иницијатива, борбеност и способност и сналажење у различитим ситуацијама;

- Да се настоји постићи високи степен индивидуалне и колективне свјести и одговорности, поштивање различитости и промовисање праведности, једнакости и солидарности;

-Да се развијају физичке способности, здравствена култура и хигијенске навике.

Задаци су :

-Да се наставници припреме за цјелодневну активност са ученицима у природи, ван школе, како би помогли ученицима да своја знања и навике, провјере, пробуде и учврсте.

-Да све активности воде ка побољшању здравља, физичких и функционалних способности;

-Да се ученици упознају, заинтересују и подстичу,

-Да се код ученика развија толеранција и одговорност како лична тако и колективнa.

ИЗВЈЕШТАЈ СА ЈЕДНОДНЕВНОГ ИЗЛЕТА

Излет за ученике петог разреда, који је предвиђен школским планом и програмом, реализован је у сриједу 08. 3.2019. године. На излет је кренуло око 80 ученика са својим одељењским старешинама Александром Јеремић, Предрагом Гушићем, Слађаном Љешевић и Свјетланом Ковач.

Кренули смо са аутобуске станице у осам часова аутобусима приватног превозника, који нам је омогућио удобан и сигуран превоз, као и добру атмосферу.

18001

У току вожње одјељењске старјешине су упознали ученике са Светим мјестом које ће посјетити.27

Манастир Острог је манастир Српске православне цркве смјештен уз скоро вертикалну литицу, високо на планини Острошка греда у Црној Гори. Посвећен је Светом Василију Острошком. Манастир Острог се састоји од Горњег и Доњег манастира.

2

Налази се на подручју Бјелопавлића, припада општини Даниловград и смјештен је у окомитој стијени, са које се пружа поглед на равницу Бјелопавлића.  

Основао га је херцеговачки митрополит Василије у 17. вијеку који је ту и сахрањен, а касније је и канонизован. Он је Светац Чудотворац. Тијело му почива у ћивоту у пећинској цркви. Манастир Острог спада међу најпосјећеније у југоисточној Европи. У њега долазе вјерници свих религија из свих крајева свијета. Манастир Острог је изграђен на мјесту најудаљенијих пећинских испосница у којима се подвизавао Свети Исаија од Оногошта, који је у острошким литицама већ био изградио пећинску црквицу Ваведења Пресвете Богородице, тада још увијек без икаквог манастирског имања. Доласком Светог Василија који је обилазио мјеста погодна за испоснички живот и тражио своје ново митрополитско сједиште изабрао је ове тешко приступачне испоснице за изградњу будућег манастира. Испосничка пећина преподобног Исаије Оногошког је озидана у цркву Часнога крста, а у међувремену је обновљена и стара пећинска црквица Ваведења Пресвете Богородице.

У једној од цркава горњег манастира се налази натпис: "...сагради се сија свјатаја и свјаштенаја церков, во име часнаго и животворјашчаго креста во љето 7170. года, (1662. г. од Христова рођења) а пописа се в љето 7175. (1667.) са благословенијем всеосвјаштенаго митрополита Захумскаго Кије Василије, трудом и подвигом и платоју јеромонаха игумана Исаија ва унук перваго свјатаго и преподобнаго оца нашего Исаије, од Оногошта от села Попе. Бог да их прости, иже почеше и савршише."

2a33a44a567899101213141515a161718192021222325

 

 На крају, сви учесници на овом излету су били задовољни и срећни. Циљ, који је постављен испуњен је и може се рећи да је излет био добро организован, садржајан и да је испунио очекивање свих учесника. Ученици су се добро понашали на овом путовању, тако да ми, наставници, можемо да  их похвалимо!